11 iunie 2007

web=blog=feed

Am luat contact cu internet-ul acum ... (prin '99, cred). Telnet, email, siteuri, etc. Apoi web-ul a devenit ceva zilnic... siteuri pentru mail, siteuri pentru stiri, siteuri pentru orice.

Am invatat ce inseamna ce inseamna "web" ca simplu utilizator de "mail.yahoo.com", apoi am invatat cum sa fac siteuri, am invatat cum sa fac browsere, apoi am invatat cum sa optimizez dpdv de marketing un site, am invatat ce inseamna user retention, hot zones, pe ce coloane se concentreaza atentia userului, cum citeste, ce elemente cauta, etc etc etc. Disertatia pentru master am facut-o despre ce inseamna web2.0 in marketing online. Despre tehnologii, despre concepte.

Voiam sa spun ca blogurile, feedurile si conceptul de syndication au schimbat radical web-ul. Si ne-au schimbat si 'psihologia', modul in care 'navigam' si in care percepem webul. Discutam dimineata despre cum rareori citesc articolele de pe bloguri care nu fac full syndication la post-uri. Blogroll-ul meu este exportat din Bloglines (www.bloglines.com) si este ceea ce citesc. Daca pentru unul din bloguri nu primesc tot textul postului RAR intru pe site ca sa citesc continuarea. Rar, pentru ca rar sunt lucruri care sa imi incite atat de mult interesul incat sa fac "the extra step".
Pentru cei care folosesc aceasta metoda ca sa "faca trafic", exista multe resurse mai mult sau mai putin "de specialitate" care demonstreaza ca nu e neaparat o chestie foarte fericita, nu in toate cazurile, cel putin. Se foloseste in functie de content si in functie de ceea ce vrei sa obtii de la cei care te viziteaza.

M-am hotarat sa scriu postul asta pentru ca am intrat azi pentru a .. nustiucataoara ... pe Bizcafe (www.bizcafe.ro). Siteul e ok, am gasit mereu cate ceva de citit acolo , problema e ca ajung rar... si anume ajung cand mai vad logoul lor pe Bookblog. Si astazi am vrut sa trec situl asta in feeder, ca sa fiu la curent cand mai apare ceva nou. Bloglines-ul mi-a zis ca nu gaseste un feed valid. Am zis ca poate e ceva in neregula cu feedul, se intampla in mai multe locuri. Am facut "the extra step" si am deschis situl, sa caut iconita de RSS. Nu exista.

Scriind postul asta, am verificat, din nou, situl. Nu, nu gasesc iconita de RSS, si nu ma pot abona cu Bloglines. Am in schimb posibilitatea sa ma abonez la newsletter. Si undeva sub header scrie "Ultimul update 7 iunie"

Ca om cu pregatire de IT si de Marketing spun ca ar fi foarte simplu si foarte eficient sa adauge un feed si e pacat ca nu au facut chestia asta pana acum. In lipsa de asa ceva, am sa mai intru pe site doar cand voi mai vedea din intamplare logoul lor undeva. (Si nu, nu ma abonez la newsletter, mailul e pentru altceva.)

EDIT: Recitind, in continuare ma gandesc ca poate nu am vazut eu iconita de RSS... daca e asa .. poate ar trebui sa fie mai vizibila !!

5 comentarii:

Anonim spunea...

Totusi, si bookblog publica prin rss doar excerpt-urile. Cum ti se pare asta (la bookblog) ? (chiar ma intereseaza raspunsul)

derelict spunea...

Pai la bookblog chestia asta e ok, cred. Si in alte cazuri cum ar fi la un magazin online - un feed de produse noi, sau la un site de stiri, sau ... (nu mai imi vine nimic in minte acum). Asta e o metoda foarte buna si pentru (urasc faptul ca mereu am tendinta sa spun 'client') *persoana care citeste feedul* pentru ca poate decide rapid daca e interesata, si atunci intra sa citeasca tot continutul .. si pentru tine, pentru ca poti sa vezi foarte usor cine si ce prefera, care sunt cele mai vizitate si altele de genul asta (asta in cazul in care ai statistici pentru feedurile respective).

Eu ma refeream mai mult la un blog, in sensul de "blog personal", in care cineva scrie diverse nebunii (cum e al meu, aici, de exemplu). In cazul asta, rar intru sa citesc continuarea pentru un post in care in primele 3 propozii autorul 'nu imi spune nimic'.

Cu ocazia asta m-ai facut sa-mi dau seama ca nu sunt abonat la rss la Bookblog :) (probabil pentru ca oricum intru des, fara rss). Si acum, cand m-am abonat, am apreciat faptul ca ai pus chiar si 'butoanele' cu RSS pentru google, bloglines, etc.

Am observat foarte des, pe la noi, unii fac treaba foarte buna uneori, dar uita cate un detaliu care te face cateodata sa te intrebi, cum m-am intrebat eu ieri .. "Poate nu gasesc eu iconita ..? " E foarte adevarat ce se spune, "Devil is in the details".

Anonim spunea...

salut derelict. multam mult pentru feedback. in cateva saptamani vom schimba site-ul (zicem noi in bine) si va avea si rss, dar atunci vei ca pe bookblog, fara rss :))

Anonim spunea...

"vei intra" scz

derelict spunea...

:) salut, alexandru

Pai, inca o data, imi place ce ati facut voi acolo, e o idee buna si arata bine. Succes cu schimbarile, neaparat sa adaugati rss ;)

.. si .. ma bucur ca am primit feedback la feedback :))