17 mai 2007

doar pentru bani

Cred ca principalul motiv pentru care o "afacere" esueaza este ca a fost creata, de la inceput, doar pentru bani. Postul asta e inspirat de nenumaratele cautari pe google de genul "vreau sa fac o afacere", "ce afacere sa fac", "cum sa fac niste bani", "ce afacere merge acum" care ajung la mine pe blog.

O afacere, in viziunea mea, trebuie sa fie punctul de intalnire a mai multi factori, nu doar al dorintei de a te imbogati. Cred ca o afacere solida poate pleca de la premisa "Nu (mai) vreau sa fiu angajat, vreau sa fac o afacere; oare ce afacere sa fac care sa mearga si sa ma imbogatesc?", dar asta nu e suficient.

Acum, eu sunt constient ca la baza oricarei afaceri sta profitul, si e normal sa fie asa. Aici e clasica discutie despre "misiunea firmei". "Misiunea firmei este sa foloseasca inovatia si devotamentul angajatilor pentru a crea cele mai rotunde piulite ..." etc etc . Adevarata misiune a firmei este intotdeauna sa obtina un profit pentru cei care o detin, dar ...
Sa revenim.


La baza unei afaceri, cred eu, stau: ( si am as le pun cu bullet-uri , mi-e mai usor)
- capacitatea (sau talentul) de a face bine ceva de care este nevoie; sa stii sa faci (bine) o "meserie"; sa "vinzi" bine, etc.
- dorinta de a face bine acel ceva , mai bine ca altii;
- increderea in tine si curajul de a-ti asuma niste riscuri, care uneori pot fi destul de mari;
- rabdarea sa astepti rezultatele, fara sa renunti la primele greutati care apar.

Asta, am spus, este baza. Fara una din calitatile de mai sus, nu cred ca poate reusi cineva. Nu vreau sa le iau pe fiecare in parte, pentru ca sunt kilometri de literatura pe tema asta.

Apoi urmeaza greul ... ;)

Eu - desi foarte multa lume crede exact contrarul - cred ca e mai bine ca o afacere sa aiba mai multi "fondatori". Si argumentelor de genul "pana la urma toata lumea se cearta", "mereu unul munceste mai mult", "tre sa faci singur ca sa iasa cum vrei" le propun un altfel de rationament.
Ca sa faci o afacere trebuie sa fii bun , tehnic vorbind, la ceea ce faci (un bun programator, de exemplu). Trebuie sa fii si un bun vanzator. Trebuie sa cauti si clienti. Sa fii un bun negociator. Trebuie sa te descurci cu kilogramele de hartii (birocratia, of) care trebuie facute. Sa fii capabil sa tii un buget. Sa te tii de bugetul pe care l-ai facut. Sa lucrezi cu angajatii. Sa te descurci cu Garda Financiara ( :P ) Sa mai spun ...? Ca sa faci o afacere buna trebuie sa fii foarte bun la toate astea. Si sincer, nu prea cred ca se poate. Mereu am fost de parere ca o afacere trebuie fondata de un om cu viziune, un manager, un specialist si un om in vanzari :) Serios vorbind, cred ca e nevoie macar de doi oameni, care sa imparta ce am scris mai sus ...

De ce mai cred ca e nevoie de mai mult de un om. Cred ca trebuie mereu sa ai pe cineva cu care sa te contrazici, pentru ca in felul asta se rafineaza cel mai bine deciziile. Revin pe tema asta.

Ce vreau sa mai scriu saptamana asta:
- despre specialisti si capcana psihica de a te invarti in cerc, in cautarea "celei mai bune solutii"
- planuri de viitor
- un contabil si un jurist
- frica

Niciun comentariu: