20 februarie 2007

Romania

din nou o insemnare scrisa in fuga.. tre sa ma organizez cumva, ca nu se mai poate...

cred ca am mai scris despre asta .. nu mai stiu... "de ce nu vreau sa plec din Romania".

Da, urasc tara asta, plina de mitocani, birocratie, coruptie etc etc . Discutiile astea parca nu se mai termina niciodata. Mi-ar place sa traiesc in Elvetia. Da, e foarte frumos acolo.. Si ai siguranta, si ai respect, si ai curatienie, etc etc

Sunt complet de acord, si as pleca imediat, sa lucrez in Elvetia, si poate chiar am sa plec, dar la 30 si ceva' de ani, poate mai mult... cand am sa vreau respect si curatienie si stabilitate mult mai mult decat imi doresc acum libertate si sa fac ceva din nimic, sa am o afacere si sa castig bani sau sa auda lumea de mine sau mai stiu eu ce.

Poate gresesc, si e numai parerea mea, dar cred ca mult mai usor pornesti ceva de la 0 in Ro decat in alta parte. Si aici nu ma refer la birocratie si infiintarea unei firme. Cred ca ceea ce nu inteleg multi este ca o afacere nu inseamna firma in sine, "sereleul" , afacerea inseamna ideea si munca. In orice proportie, idee si munca. Si cred ca in R e mai usor, pentru ca aici sunt mai multe nevoi nesatisfacute decat oriunde in lumea "civilizata", pentru ca noi abia acum ne civilizam, "a step at a time". Pentru ca aici cei care alearga aiurea dupa bani lasa multe goluri in "client service" sau in mai stiu eu ce, care pot fi umplute cu foarte putin efort.

In lumea firmelor ( asta daca e sa vorbim numai de B2B, si , sa zicem, Web development, ca e un domeniu apropiat mie acum) din romania nu toti au mii de dolari de cheltuit pe situri, nu toti au bani de Oracle , sau mai stiu eu ce alte solutii oferite de Cei Mari. Nu toti sunt dispusi sa plateasca sute de euro pentru convorbiri cu Support care sa le explice cum sa clickuiasca un buton sau altul. Multe din afacerile romanesti, cu probleme romanesti, au nevoie de solutii romanesti si aici e loc destul.

Sigur, daca mi-as pune in gand sa fiu un alt CocaCola sau mai stiu eu ce mecdonald, e clar ca ma amagesc singur, dar nu e nevoie sa faci asa ceva.. Comertul, care e cea mai raspandita activitate economica la noi (cel putin asa cred, nu sariti), te invata sa castigi din volum, nu din adaos.

Imi vin idei, si nam cu cine sa le discut. Imi vin idei, le discut, si ma demoralizeaza lumea. Imi vin idei si ma incurajeaza lumea, dar n-am resurse, sau n-am cu cine.

Daca tot am ajuns aici, mai spun ceva ce am pe suflet. Cred ca niciodata nu poti sa faci ceva de unul singur.. trebuie mereu macar doi oameni, ca sa ai cu cine te certa ca sa gasesti solutia buna. A, si niciodata 50-50 .. asta nu e un procent bun !

Dar pana la urma, una din ideile de care ma apuc, o sa se dovedeasca buna, am sa am si pe cineva alaturi, si voi mai face un pas inainte. Am trecut deja prin asta, si daca s-a terminat rau , nu inseamna ca nu se poate.

Si atunci am sa fiu multumit ca sunt in Ro, unde nu exista inca 100 de concurenti pe fiecare nisa !

Niciun comentariu: