02 februarie 2007

visele..

Cand am sa am mai mult timp am sa ordonez post-ul asta, pentru ca nu e coerent. E scris asa cum l-am gandit. Si am sa continui si ideile pe care le-am inceput si le-am lasat in aer.

"Cu ce e mai bun Bill Gates decat un muncitor de la Tractorul Brasov, de ce unul din ei are milioane de dolari, si celalalt n-are nimic ? Ce a avut asta in plus? Noroc." - citat aproximativ, nu l-am retinut exact, oricum n-are importanta, ideea in sine se regaseste la tot pasul.

Uite din pacate nu pot sa fiu de acord cu asta. Nu contest conceptul de "noroc", pentru ca ar fi o prostie. Da, "norocul" exista. Dar nu e chiar ce zice lumea ca e. Cred ca Einstein a spus .."Conincidentele sunt modul prin care Dumnezeu ramane in anonimat". Norocul e la tot pasul, doar ca nu toata lumea e pregatita sa-l inteleaga.

Care e deosebirea intre Bill Gates si muncitorul de la Tractorul? Pai sa vedem... Bill Gates se trezeste cel mai bogat om al planetei, si se gandeste ce ar mai putea sa faca cu banii. Nea' Gica se trezeste, iese din casa, bea o bere si se duce la slujba, sa mai treaca o zi, sa mearga leafa. Injura guvernul si pe inginer, mai bea o bere, acasa se uita la stiri cu becali, mai bea o bere.. trece ziua.
Dar de ce e deosebirea asta? Pai , ca Bill s-a nascut in STATE, si acolo "nu erea domle' , comunistii ". Acolo puteai sa faci afaceri, la noi puteai sa fii mandatar, sa faci poze pe plaja si-atat. Nea' Gica a facut si el ce-a putut. Liceul, si la strung.
Voi astia tineri, credeti ca pe vremuri era ca-n filme? Nu era, stateam la coada la ulei toata ziua, luam pe cartela, era greu, ehe...
Pai bine, nea' Gica, da Cutare, care in 90 era si el la strung, de ce are Bre' acuma 3 masini si 2 case si tu tot cu becali si berea ai ramas ?
Pai .. Cutare a furat, ma, a furat de la stat, si pe deasupra mai era si in partid.
Pai si ce treaba are Bre' partidu?
Ehe.. astia din partid .. Lasa, ma, ca numi trebuie mie masini, astia sunt toti niste hoti, nu vreau sa fiu ca ei. Niste hoti, care traiesc pe seama noastra. Pai tu stii ca eu din leafa mea ii platesc pe astia din guvern? Hai asa o bere, ca-ncepE stirile, lasa filosofia. Vorbe ..

Da, in State in '85 ( cand lansa bill primul windows) aveai Libertatea sa faci mult mai multe ca in Romania in '85. Ba chiar mai multe ca in Romania in 2007. Dar asta nu e o justificare pentru nimic. Pentru ca in Romania exista oameni mai bogati ca in State', deci se poate si invers. Si majoritatea romanilor, a bucurestenilor, cel putin, citesc Libertatea in tramvai, in drum spre serviciul cu salarul minim.

Am pornit de la noroc.
Cand nu vrei nimic, nu te gandesti la noroc, el nu exista. Cand "ai vrea" ceva, poti sa ai noroc, sau nu. E un pas inainte, oricum. Cand esti sigur ce vrei, deja ai pornit la drum, doar cauti metode sa ajungi acolo, ai noroc sa gesesti niste scurtaturi. Cand obtii ce vroiai, si te uiti inapoi, iti spui "uite ce noroc am avut, daca nu era cutare lucru, nu puteam sa .. ". Si asta e valabil cu toata lumea. Norocul exista mereu. Trebuie doar sa fii pe faza.

Si acum, o expresie care ma deranjeaza groaznic, dar am s-o spun. Nu poti sa vrei sa fii milionar in dolari, si sa ai o .. "mentalitate de sclav". 90% din romani se compatimesc, isi spun sclavi. EU fac chestia asta zi de zi. Sunt un sclav, ma duc la servici. Sunt un sclav, fac cutare lucru. Poate azi am sa am noroc si am sa castig la loto,si nu o sa mai fiu sclav. Nu vreau sa recit ce am citit in carti, dar chiar sunt convins de chestia asta. Daca vrei sa faci ceva si incepi, vor aparea diverse ocazii. Daca in fiecare zi te uiti la televizor , bei bere si injuri guvernul, slabe sperante sa ai "noroc", sa te imbogatesti. Daca in fiecare zi te trezesti si singurul lucru la care te gandesti e cum ai sa te culci inapoi, cu ce te ajuta norocul ? Ai sa te impiedici in fiecare zi de ocazii peste ocazii sa castigi ceva in plus ( nu neaparat bani), dar nu ai sa le observi, pentru ca te gandesti la ce a facut Steaua.

Televiziunea este o metoda de anestezie sociala. N-ai nimic interesant in viata ta - te uiti la stiri; sau la o telenovela ( sau, ca mine, la O.C. care e acelasi lucru, dar acolo sunt case la malibu, si barci cu panze, pe care le iubesc de la 7 ani cand am citit prima data Toate panzele sus, si oceanul e asa de albastru). Te uiti la stiri ca sa uiti ca nu ai platit intretinerea si ca nu ai cu ce, ca sa poti sa-i compatimesti pe altii si sa te simti bine ca tie nu ti-a luat Dunarea casa. Te uiti, cautand motive sa injuri guvernul, la stirile care-ti dau motive adevarate sau inventate sa injuri guvernul.

Spuneam mai sus, nu vreau sa recit din carti, dar daca iti doresti ceva cu adevarat, vei obtine ceea ce vrei. In primul rand, si foarte important, pentru ca daca iti doresti cu adevarat ceva, vei gasi puterea sa INCEPI sa incerci sa obtii ceea ce vrei. Si odata ce ai facut primul pas, daca vrei cu adevarat ceva, e imposibil sa nu obtii. Legea Atractiei spune ca Universul iti da ceea ce iti doresti, Biblia (indiferent care din ele) spune ca Dumnezeu (indiferent care) iti da daca ii ceri, Dar primul pas e sa vrei.

Si daca uitandu-te la stiri ai sa zici "Maama As vrea si eu asa o casa!", asa cum facem toti, urmatorul pas nu e sa gasesti scuze de ce nu poti sa o ai, sau defecte celui care o are, ci sa te gandesti cum ai putea sa o ai. El cum a facut? Pot si eu ca el? Probabil ca nu. Dar ai putea altfel. Dar vor mai fi multi Bill Gates, care vor face averi din nimic, fara sa fure si fara sa faca afaceri cu statul, si fara sa fie in partid. Bill Gates , la 14 ani ( da, la varsta 14 ani , cand la noi se ia buletinul) a facut cu Allen o afacere din care a castigat 20 mii de dolari in primul an. Apoi a aflat lumea cati ani au...

Oamenii nu se pot deosebi intre ei in functie de regimul politic, de tara in care traiesc sau de alte conditii din afara. Oamenii se deosebesc intre ei prin ambitie, si prin disciplina. Vrei sa faci ceva, ai ambitia sa obtii ce vrei , sa fii mai bun, sa-ti indeplinesti visul, trebuie sa ai si disciplina. Sa nu ridici din umeri si sa spui "stiam eu ca nu poate fi asa de frumos", cand apare primul obstacol. Trebuie sa stii sa visezi, nu doar sa privesti la altii. Ce vad la televizor in momentele rare cand trec pe langa el sunt visele implinite ale altora. Eu vreau sa le vada altii pe ale mele.

Am inceput cu nea' Gica si Bill si am ajuns la teoria chibritului. Ideea mea era simpla, ca atata timp cat nea' Gica (din mine) va continua sa mearga in fiecare zi la servici sperand sa se schimbe ceva, EU nu voi obtine nimic. Ce-i deosebeste pe gica si bill .. visele.

Niciun comentariu: