31 iulie 2007

mai mult sau mai putin relativ

Am o idee despre ceea ce cred ca e una din 'legile universale' ale psihologiei umane.. dar nu prea stiu cum sa o enunt. Am senzatia ca e ceva foarte evident si ma astept sa fie enuntata undeva mai bine decat am sa o fac eu acum ...

Ca sa explic la ce ma refer.. cred ca oamenii percep o scara a valorilor doar pana la un anumit punct, dupa care, de la acel nivel, nu mai percep scara decat "in jos". "Mai sus" de acel nivel nu mai exista "mai bine", exista doar ceva "ciudat", de neinteles, fara rost, exagerat, etc.

Pentru mine cel mai apropiat exemplu este cel al limbajelor de programare. Invatam mai multe limbaje pana la un moment in care ceva ne spune ca "asta e" cel care ni se otriveste cel mai bine. Si atunci, te poti uita in jos, si spui ca Java e mai bun ca C, C e mai bun ca Pascal, etc. Dar in sus... Nu poti spune ca Visual J# e mai bun decat Visual C# .. e doar altfel. Cu cat un programator C# va incerca sa il convinga pe unul (inlocuieste aici un limbaj considerat 'inferior') , acesta va raspunde ca .. da, exista unele elemente mai avansate, dar exsista si minusuri. Nu se mai poate face o clasificare. In schimb "in jos" .. a , pai e clar ca e *mai bun* decat C++ ...

La masini, e la fel. Unui (eventual posesor) barbat caruia ii place BMW poate face o ierahie "in jos" - BMW e clar *mai bun* decat Ford, Renault, Dacia. Dar "in sus" deja nu se mai pot face comparatii - Mercedesul e mai confortabil, da , poate, dar consuma mai mult, si scaunele sunt mai deschise la culoare. Audi .. da, are tractiune Quattro... dar ... etc etc


Mai tragic e cand acest lucru se intampla la nivelul educatiei, culturii sau chiar a "ratiunii" oamenilor. Aunci cand se instaureaza acest nivel de confort care te determina sa ii privesti "de sus" pe unii - pe care ii consideri "mai prosti" - dar nu iti mai dai seama ca esti inferior altora - pentru tine acestia din urma sunt niste ciudati, nu intelegi prea bine ce vor, dar e clar ca gresesc. In nici un caz ei nu sunt mai "destepti" sau mai "culti" decat tine.

Sunt sigur ca mi se intampla si mie. Imi dau seama de asta, si e un moment greu si rusinos in care realizez ca cel din fata mea stie mai multe. Ma simt inferior, dar de obicei asta ma motiveaza, dupa socul initial. Nu le poti sti pe toate, toti suntem la nivele diferite pe diferite domenii, e inevitabil. Lectia pentru mine e ca trebuie sa privesti in sus, sa compari mereu in sus, nu in jos.

Intalnesc zi de zi oameni care refuza sa gandeasca peste un anumit nivel. Care nu pot vedea "in sus" ci doar se simt bine la nivelul la care au ajuns, uitandu-se in jos. Oameni care se cearta la nesfarsit, pentru un subiect de nimic, nu din rautate ci doar pentru ca nu reusesc sa conceapa faptul ca se poate "mai mult" sau "mai bine". Oameni care nu reusesc sa gandeasca "out of the box" pentru ca nu realizeaza ca sunt "in the box". Pericolul adevarat nu este sa te opresti la un nivel. Prin asta trece toata lumea. Pericolul este sa nu iti dai seama ca te-ai oprit, sa nu mai fii in stare sa faci comapratii "in sus".

Urasc cand mi se intampla sa vorbesc cu cineva intr-un domeniu in care eu sunt pregatit, am si ceva experienta dar care ma contrazice fara nici o baza solida, si care ma priveste ca si cum as spune niste chestii ciudate, dincolo de "realitatea" pe care o impartim amandoi. E acelasi lucru pe care il spunea un prieten, atunci cand ii spui prin telefon cuiva sa editeze cutare fisier in consola, in linux si spune "nu stiu". "bun dar ce apare pe ecran?" "nu stiu, ceva scris" ... ok, n-ai mai lucrat niciodata cu programul respectiv .. dar asta nu inseamna ca nu mai stii sa citesti, nu ?? ce inseamna "ceva scris" ?????

Niciun comentariu: