13 aprilie 2007

despre oameni

via Seth Godin o poveste senzationala despre unul dintre cei mai cunoscuti violonisti ( nu, nici eu n-am auzit de el), un Stradivarius, si o statie de metrou. Un concert de 45 minute, la care un bilet ar costa probabil foarte mult, pe care nu s-a oprit (aproape) nimeni sa-l asculte. Tot articolul aici .

Ce spune asta despre relatia omului cu arta ? Sau nu, hai, sa zic ce inteleg eu din asta .. ca suntem niste oi bete care nu vedem nimic din ce se intampla in jurul nostru. Si eu, moldovean prost, am invatat de la "bucuresteni" sa merg in metrou cu capul in jos, sa ma uit la geam sau la reclame, sa nu ma uit la oameni, sa nu ma uit in ochii nimanui. Pe strada sa nu ma uit in sus, la cladiri, si nici la copaci sau mai stiu eu ce, ca par "turist" sau, evident, moldovean. Daca il auzi pe unul cantand in metrou fereasca domnul sa-l asculti, sau sa-ti placa, atunci "trebuie sa-i dai bani" ...si pe langa asta nu e "european".

Ce spune faptul ca dam sute de mii pe un bilet la "ateneu' ", daca acelasi artist cu aceeasi vioara, cantand aceeasi melodie intr-o statie de metrou nu ne face macar sa intoarcem capul? pentru cateva secunde ?

Voiam sa scriu cu totul altceva, ceva despre faptul ca nu e nimic"scris" si ca poti sa schimbi multe, in viata, dar am citit asta si mi s-a pus un nod in gat.. nu stiu cum sa descriu ..

Later edit: titlul ar trebui sa fie "despre noi, oamenii

2 comentarii:

zuza spunea...

trebuie sa te contrazic ;) imi pare rau, trebuie :P
afara sunt foarte apreciate exercitiile artistice spontane, am vazut o gramaaada de chestii pe strazi si in metrouri, de la cate o persoana singura cantand dintr-un instrument (si de cele mai multe ori neasteptat de bine), la formatii in toata regula, inclusiv cu dansuri si scenete si stuff, facand totul din placere, sau pur si simplu ca un mod de a-si testa publicul sau de a castiga un ban cinstit.. si fara jena!
iar lumea sta si ii asculta daca are timp si ii rasplateste.. cu atentie sau cu bani ;)

dar intr-adevar, boala asta a romanilor de a da shut down devine din ce in ce mai ciudata si mai generalizata..

Anonim spunea...

True. Si sa te uiti la metrou, cand sunt mai multe locuri neocupate, cum multi lasa un scaun liber intre ei si cineva care sta deja.

Iar despre sutele de mii pentru bilete...uneori sunt pentru "palmares". Am vazut ca s-a facut un studiu in Marea Britanie si ca englezilor li se pare ca n-au ce discuta cu cineva care n-a vazut Schindler's list si Codul lui Da Vinci. Asa li se pare lor ca sunt mai destepti sau mai cultivati sau mai...cumva. :)