14 februarie 2007

echilibru

- concordanta intre lucruri opuse sau diferite;
- stare de liniste sufleteasca (fig) ;
sunt doua din definitiile din DEX pentru "echilibru". Cred ca e una din cele mai periculoase capcane cu care te poti intalni in viata. Cred ca majoritatea oamenilor au undeva in subconstient nevoia de echilibru in sensul de "liniste sufleteasca". Si nu ma refer la "zona de confort".

Ma refer la faptul ca oamenii cred ca pot fi "fericiti" doar cand ating o stare de echilibru, si nu pot fi fericiti decat intr-o astfel de stare. Un exemplu: daca ai cariera nu ai timp de familie. Sa mai spun ? Daca ai un servici(u) ;) bine platit nu mai ai timp sa .... Daca ai multi bani ai putini prieteni (adevarati) .

Si toti ne construim imaginea unui echilibru. Sa am un servici unde sa nu muncesc foarte mult, si sa ma plateasca binisor. Sa am o masina buna, dar nici sa nu dau o avere pe ea. etc Aici e linistea sufleteasca. Sentimentul ca faci bine ce faci , ca exista o justificare pentru ce faci si ca daca tragi linie, "e bine". Asta se traduce practic in nici nu castig foarte mult, dar nici nu pierd nimic din ce am.

Nu sunt de acord cu starea de echilibru. Daca ti se pare ca ai de toate inseamna ca iti ascunzi singur ceea ce ai putea avea de fapt.

Echilibrul e o minciuna bine elaborata, sustinuta cu eforturi prea mari. Si nu trebuie sa fie liniste sufleteasca.

2 comentarii:

Alina Liciu spunea...

sunt de-a dreptul incantata sa-ti citesc blogul. ma surprinde, in mod placut profunzimea si complexitatea ta, si ma simt inteleasa citindu-ti gandurile ... nu stiu cum e asta, poate nu e foarte clar ... dar sunt multi oameni care nu asculta, se ghideaza dupa niste principii pe care si le-au construit singuri si pe care le vor adevarate , iar in caz ca vrei sa le spui ceva despre cum gandesc, se tin cu dintii de ideile lor..
dar despre altceva vreau sa vorbesc : despre echilibru : exista! echilibru e sa fii una cu totul, sa te integrezi, sa fii ca o frunza pe apa ... e al naibii de usor, si incredibil de frumos
Hey, sper sa raspunzi :)

derelict spunea...

Ceea ce descrii tu aici este ceea ce eu ( si altii ) numesc "the state of flow". (cand te simti in elementul tau, facand ceea ce faci, simtind ceea ce simti...) E starea de acceptare a ceea ce e in jur ca fiind ceea ce e "firesc".

Si da, normal ca exista echilibru, si da, echilibrul e bun... dar totusi cred ca ceea ce ne defineste (sau ar trebui sa ne defineasca) e tocmai cautarea de "Altceva", fuga de "echilibrul" care ascunde o "zona de confort".

Si da, sigur ca raspund , dar mai greu .. :)