05 septembrie 2006

o idee

... pentru bucuresteni
(sau pledoarie pentru orasele mici , de "provincie")

doua zile intr-un oras mic de provincie. Am fost Acasa, in orasul meu de zeci de mii de locuitori. Nu de sute de mii , nici de milioane. De zeci. Nu e un sat, nu se cunoaste toata lumea cu toata lumea, dar e pe aproape.
Nu e nevoie de transport in comun, pentru ca oricum ajungi oriunde in 20 de minute. Deci nu te calca nimeni in picioare in tramvai, nu te inghesuie si nu esti nevoit sa mirosi nici un nespalat. La volan, nu e nevoie sa te feresti de nici un idiot care vrea neaparat sa depaseasca ACUM. Nu te claxoneaza nimeni si nu te injura daca mergi cu viteza legala. Daca totusi vrei tu sa mergi mai repede si sa depasesti, nu te blocheaza nimeni numai asa, "de'a naibii".

Poti sa traversezi linistit la trecere, pe verdele de la semafor. Poti sa mergi pe strada mai incet, nu te ia nimeni inainte. Nu trebuie sa fii speriat de grupuri diverse de minoritari ( ca sa fiu f f indulgent). Nu te scarbeste constant prostia pe care o auzi in strigatele celor de pe strada.

Poti respira si altceva decat esapament, anume AER. (Pentru bucuresteni, aer "e atunci cand" esti la munte, si nu ai facut inca focul si micii.) Nu auzi in mod constant claCSoane sau manele. Daca esti atent AUZI vrabii !! (Pentru bucuresteni, vrabiile sunt acele animale de culoare cenusie care mananca resturile de la covrigi, in statiile de tramvai. Si zboara cand vrei sa o sutezi ca pe o minge de fotbal.) (o alta paranteza, pentru bucuresteni. Animal nu "este atunci cand" este unul care vorbeste prostii sau iti ia locul in tramvai. Animal este acel lucru care se misca, uneori scoate sunete, si nu este facut de om. Mai clar... ca un caine .. asa. Sau ca o pisica. Si ma simt nevoit sa repet. Nu este facut ca sa-l sutezi ca pe o minge de fotbal. )

Ce-ar mai fi ? Pai .. Nu vrea toata lumea sa te fure sau sa te pacaleasca cu orice pret, oamenii nu vor neaparat sa ajunga acasa ca sa "scape de stress " in fata la teve si sa se "relaxeze" cu stirile sportive.

Acasa pot sa ies in balcon si sa ma uit departe, la dealuri. Da , stau la bloc, in centrul orasului, si de pe balcon vad depaarte la un kilometru sau mai mult, dealuri si padure. In Bucuresti nu vad de nicaieri mai departe de 100 de metri. Acasa, in balcon, nu aud la orice ora doi vecini certandu-se de la locul de parcare, si nu zboara gunoaiele de la vecinii de sus.

Acasa ies la o terasa sa beau (suc) si sa povestim si nu vin cersetori din 10 in 10 secunde.

Hmm de ce am plecat ? pentru ca sunt salarii mici si nu ai unde sa cheltui 250 euro pe chirie, restul pe intretinere si transport (in comun sau benzina) si mancare. Sa mai incep cu mancarea? Sa mai spun ca mancare "nu este atunci cand" dai 10 lei pe big mac sau ca "salata" nu este o chestie de plastic cu ceva verde inauntru si multa maioneza?

Alta data ...

P.S. Pentru cei "care vrea" sa ma injure. Daca stiai ca vrabia e animal si nu se suteaza, nu ma refeream la tine. Daca te simti totusi jignit in continuare, pentru ca esti bucurestean si n-ai inteles ce-am vrut sa spun dar ti se pare ca am spus ceva de rau, poftim , injura-ma , sunt moldovean , si stim cu totii "moldovenii e prosti".

Si al doilea PS... imi convine ca sunt in Bucuresti, si ca am magazine de unde sa cumpar, teatre la care sa merg, librarii, cinematografe, terenuri de tenis, terase, baruri cluburi etc etc . Dar parca ar putea fi totusi mai civilizat, mai curat, mai ... nu ?

4 comentarii:

Anonim spunea...

si de ce nu ramai "ACASA"?

Anonim spunea...

Ar putea fi intr-adevar mult mai civilizat. Si, desi sunt bucurestean 100%, nu stiu de ce, dar nu ma simt deloc jignit :) Poate din cauza vrabiutelor...

Oana Anca spunea...

Bucurestiul e format din bucuresteni. Fie ei originari, fie impamanteniti. Din cate inteleg faci parte din categorie. Critici am tot auzit/citit de la n persoane. Daca toti gaditi asa, de ce nu luati masuri? Sa nu imi spui ca nu tine de voi, ca nu o cred.
O alta curiozitate...care-i oraselul ala unde nu se depaseste viteza regulamentara? Sau unde nu te injura...Sau nu sunt minoritati...Sau nu se claxoneaza...Si nici manele nu se asculta???

In rest...buna intentia. Succes!

O provinciala

derelict spunea...

Buna Anca,
sau Oana?

starea mea de spirit cand am scris era probabil aceeasi cu a ta de
aici...

Se depaseste viteza regulamentara, te injura, sunt multi ... , se asculta manele si toate ma enerveaza groaznic .. dar nu e o regula, ca aici. Le remarci. Lumea se uita lung si urat dupa unul care injura pe strada, nu baga capul in pamant si grabeste pasul.

Iar despre masuri... Normal ca tine de noi. si de "originari" si de "impamanteniti". Numai ca lumea e mai ocupata sa alerge si sa dea coate ca sa prinda un loc in tramvai decat sa gandeasca 10 secunde. Asta ma supara cel mai tare. Oameni robotizati de oboseala, de munca si de viata fara nici o bucurie, nu o sa fie niciodata in stare sa se gandeasca mai departe de locul in tramvai. Totul se reduce la bani, si da , si eu alerg dupa bani pt ca vreau casa si masa, dar parca totusi e nevoie si de altceva. Nu mi-ar place ca Bucurestiul sau orice alt oras de la noi sa ajunga ca un oras din State. Nu vreau sa mi fie frica sa merg pe Magheru si sa ma retrag seara "acasa" in cartierul imprejmuit cu sarma ghimpata. Parca totusi noi, cu atata istorie si traditii si etc. cu care ne laudam pana la refuz, am merita mai mult de atat.

nu ?