06 septembrie 2006

ca o continuare la postul de ieri (recitind imi dau seama cat de suparat eram (frustrat ?))...

acum ar trebui sa scriu de ce am plecat de "acasa" si nu am ramas acolo, daca era asa de frumos (cum m-a si intrebat cineva)(cool site:)) .
Dupa cum am si spus am plecat pentru ca aici sunt librarii in care gasesc si altfel de carti decat "cum sa slabesti in 10 zile" sau manuale scolare, am plecat pentru ca aici exista teatre si parcuri si cluburi etc etc

Si ar trebui sa spun si de ce NU mi-ar place sa stau "acasa". Adevarul e ca mi-ar place sa stau acasa, dar la 40 de ani , nu acum. Cand am sa vreau cu adevarat liniste sau cand voi reusi sa-mi separ complet veniturile de munca.

Dar ,
vreau sa merg mai departe pe ideea de ieri. Nu am foarte mult de cand sunt "zi de zi" in bucuresti. 7 luni. Si probabil am sa mai stau mult. Si e un oras frumos, imi place, dar e pacat ca prea putini dintre "bucuresteni" tin la el. Nu vreau sa fac prea multa filosofie, dar e o stare generala. Toata lumea din jur se minuneaza cat de civilizati sunt germanii sau ce curatenie e in Austria pe strada. Ei sunt oameni "civilizati", au gena asta a "civilizatiei" pe care noi nu o avem.

Eu nu cred nici o secunda in chestia asta. Sunt convins ca e foarte curat, si sunt convins ca sunt foarte civilizati. Dar nu e o gena. Este un respect al oamenilor pentru ei insisi, un automatism si amenzi multe si mari. Cand la noi politistii vor amenda pe cei care arunca ambalaje pe strada cu de la 5 milioane in sus, si sa fii nevoit sa platesti, ca altfel se cumuleaza la amenzi pana iti ia masina din fata blocului, sunt sigur ca nu o sa mai fie atat de multe ambalaje pe strada.

La noi exista munca in folosul comunitatii atat ca pedeapsa(amenda) cat si ca metoda de a castiga ajutor social. Eu am asistat la demonstratii facute de .. minoritari.. in care ei cereau ajutorul social de pomana , el are 7 copii acasa, ce , el are timp sa mature pe strada? Si li se da.

Eu cred ca suntem la fel de civilizati ca si nemtii, dar nu avem amenzi destul de mari , si nici salarii destul de mari in politie. Stiu, politistii fac abuzuri, noi nu vrem un stat militar, jos ceausescu. Intr-un stat civilizat politia nu ar trebui sa existe, noi avem nevoie de ea ca de aer.

Am o nelamurire de muuult cu CFR-ul. Nimeni n-a reusit sa ma lamureasca. Poate de acum inainte. La cefere se "face blatul" sau, marog, "se merge cu nasu' " in stil mare. Sa-mi spuna si mie cineva.. cefere-ul castiga ceva din treaba asta si nu-mi dau eu seama ? Sau de ce se perpetueaza chestia asta ? In zona la mine s-au anulat trenuri de navetisti care erau pline pentru ca mergeau in pierdere. Un tren plin, in care nimeni nu cumpara bilet. Si apoi navetistii au facut "miting" la gara, "ca domne' de ce au scos trenu' ! el n-are bani de dubita(microbuz, adica), sa bage trenu'!"
Eu la cefere as pune amenda 10 milioane, si nasului bonus 5 milioane din fiecare amenda. Sa vad, cui ii mai convine sa mearga fara bilet. Si nici nasului nu-i mai convine sa ia 50 de mii spaga de la blatisti, ca ia 5 milioane daca-l amendeaza. Bine, in conditiile astea cred ca nasii ar trebui sa fie insotiti de trupe SWAT. Sau DIAS, sau cum se cheama la noi.

Adevarata problema la noi e ca inca lumea asteapta sa "faca statu' ". Statu e de vina ca suntem saraci, "astia e toti niste hoti, domne' ". Inteleg pentru cei de 60 de ani, sa astepte de la stat. Taicamiu' e nascut in 44. Pentru el totul era si este in continuare "statul". Cei mai batrani ca el se intreaba "de ce nu-i pedepseste nimeni domne' ?". Lor le e greu si n-o sa mai aiba timp sa inteleaga ca nu mai e nimeni acolo sus sa pazeasca, s-a terminat cu "reclamatiile la CC", "ilicitu' " si alte organizatii "de stat". Grav este in schimb ca nici cei tineri, de varsta mea nu inteleg. Nu te ajuta nimeni, ideea e sa faci singur. E greu, normal ca e greu. Altii in schimb o fac si poate oricine. Sigur, unii mai greu, altii mai cu pile mai cu spagi, dar se poate.
Pesimistii de 25 de ani care iau bani de la tata, stau cu berea in fata si critica "sistemu' corupt" sunt cei care fac ca romania si bucurestiul sa fie "necivilizate".

In cercul meu de prieteni (si in multe altele, sunt sigur) toata lumea rade de americani. Niste idioti fara scoala, fara istorie, fara traditii , etc. Americanii sunt un exemplu de capitalism pentru ca stiu sa traiasca viata pe care o au. De aia americanii au bani si nu au cultura. De aia eu lucrez pentru ei si nu ei pentru mine. Daca maine s-ar da planeta peste cap si ai putea cumpara paine recitand o strofa din Luceafarul, sunt sigur ca americanii ar fi primii care ar umple casa de volume din Eminescu. Romanii la 100 ani dupa asta ar mai spune inca "domne' pai pe cand americanii invatau Eminescu noi tineam piept turcilor, de aia suntem asa de ramasi in urma" sau alta scuza de genul...

off de ce m-am ambalat asa ? acum e clar ca o sa ma injure cineva.. ieri am scapat usor...

Un comentariu:

Anonim spunea...

da, este si acea civilizatie...
dar eu i-as spune educatie. toata aceasta civilizatie pleaca de la educatie.