23 decembrie 2007

Instalare Windows XP pe Laptop Acer TravelMate 5320 cu Linpus Linux

Acest articol descrie o modalitate de instalare a Windows XP sau Vista pe un laptop Acer TravelMate 5320 cu HD SATA Hitachi HTS541612J9SA00 cumparat cu sistem de operare Linpus Linux preinstalat. (aflate in acest moment in oferta la Emag) Scriu acest articol pentru ca am fost nevoit sa rezolv aceasta problema pentru cineva care a cumparat acest sitem.

Problema: Laptopul are preinstalat Linux Linpus, si la instalarea de Windows XP, acesta nu detecteaza hardul. Problema nu este Linux-ul, asa cum am gasit pe diverse forumuri, problema este ca hardul este SATA si XP-ul nu are drivere pentru el.

Rezolvarea clasica la aceasta problema este clasica optiune F6 din timpul setupului, si adaugarea de drivere pentru SATA - aceasta functioneaza doar de pe discheta pentru Windows XP. Cum laptopul nu are floppy ( si usb floppy - urile sunt destul de rare la noi) ca sa nu mai spun ca driverele pentru hardul Hitachi sunt destul de greu de gasit, exista o solutie prin crearea de Slipstream de drivere pe un CD nou de windows. Nu recomand aceasta solutie si nu o descriu pentru ca nu sustin piratarea de sisteme de operare.

Solutia pe care am folosit-o si pe care am sa o descriu in continuare este trecerea hardului SATA in mod IDE, pentru a fi recunoscut de catre setup-ul de Windows XP. Acest lucru nu este posibil in prima faza pentru ca versiunea de BIOS instalata pe laptop la cumpararea acestuia nu permite modul IDE pentru hdd.

Pasii care trebuie urmati sunt:

1. Download update de bios de pe situl producatorului. Link aici. La sectiunea Bios for MS Windows XP alegeti din drop down prima optiune - Bios.V1.1 Downloadati fisierul ISO si scrieti imaginea pe un cd.

2. Imaginea este 'bootabila', contine update de BIOS ( flash pentru BIOS) pentru mai multe versiuni de ACER. Bootati de pe CD, alegeti din lista respectiva optiunea corespunzatoare pentru ACER 5320 si se va efectua updateul de bios. Atentie, trebuie sa aveti bateria incarcata cu mai mult de 3% si de preferabil ca Notebookul sa fie in priza in momentul rularii updateului de BIOS. Acest procedeu este relativ simplu dar daca este intrerupt rezultatul e grav.

3. Dupa terminarea upateului de BIOS, la restart, intrati in BIOS ( tasta F2) si alegeti
pentru SATA MODE optiunea IDE. Salvati setarile, restart si setupul de Windows XP va recunoaste acum hardul.

Din nou, va rog, atentie in momentul updateului de BIOS sa nu ramana calculatorul fara curent.

Ca observatie, cumparati calculatoarele cu sisteme de operare deja instalate, sau sisteme de operare licentiate. Chiar daca exista o diferenta de pret, avantajele o justifica. Pentru notebookurile cu sistem windows preinstalat exista preinstalate si drivere custom pentru versiunile respective, ceea ce duce la economii in baterie sau performante crescute. Nu in ultimul rand, la versiunile licentiate aveti updateurile de securitate fara bataie de cap. Asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca e legal :).

Daca aveti nelamuriri in legatura cu unul sau mai multi pasi, nu reusiti sa rezolvati problema si vreti ajutor sau vreti o versiune licentiata de sistem de operare la un pret bun :) , ma puteti contacta la adresa din profil - derelictblogger@gmail.com.

Sper ca acest post sa lamureasca pe cineva, pentru ca am vazut ca sunt multi care cauta o rezolvare pentru aceasta problema.

9 comentarii:

Anonim spunea...

pentru un laptop dell inspiron 1501 unde pot gasi diverele astea pt HDD ??? am aceeasi problema cu cea descrisa.

Anonim spunea...

multzam fain! a mers :D chiar si fara update de bios!

Anonim spunea...

Zi-mi si mie cum ai rezolvat problema wireless-ului pt ca mie nu imi merg driverele de pe cd si nici cele de pe site pt wireless ! :(

Anonim spunea...

am un accer e 510 si nu gasesc drivers pentru versiunea biosului 1.42 ma poate ajuta cineva?

Anonim spunea...

Am luat si eu laptop modelul asta. Si eu ma sperisem. Credeam ca nu merge Bluetooth, si nici wireless. La bluetooth am rezolvat prin activarea mai intai de la buton, si apoi instalat driverul, iar la wirless, nu instalasem eu driverul care trebuia.

Anonim spunea...

Daca pe un laptop Acer Extensa 5220 a fost deja instalat Xp-ul, la a doua formatare merge instalat xp-ul normal, sau trebuie butat tot de pe cd-ul cu driverele SATA?

Anonim spunea...

eu mi-am luat un acer extensa 5630 si nu ma descurc deloc cu acest linux preinstalat...incerc sa intru in bios, dar nu pot decat sa scriu anumite comenzi...ce anume ar trebui sa scriu...nu stiu....
\va rog sa ma ajutati :((

Anonim spunea...

pentru un laptop acer emachines E725 cum fac sa sterg linpus linux?
Multumesc anticipat

Unknown spunea...

I like your style of writing. You break it down nicely. Very informative post. Keep up the good work.

HP - ENVY 15.6" Laptop - 8GB Memory - 750GB Hard Drive - Natural Silver (15-j011dx)

HP - Geek Squad Certified Refurbished Pavilion 17.3" Laptop - 4GB Memory - 750GB Hard Drive - Anodized Silver