19 iunie 2012

Nu conteaza nimic

Acum doua saptamani eram, in mijlocul noptii, in mijlocul marii. O noapte cu luna plina, o lumina ciudata, o lumina cenusie. In dreapta, o jumatate de mare luminata de luna, in stanga o jumatate de mare   de o culoare nedefinita. Cenusie. In stanga, din cand in cand, distingeam delfinii care ne conduceau nicaieri. Ii vedeam ca niste umbre, aparand din valuri, cu tipetele lor ciudate si cu pufaitul care se confunda cu valurile sparte de barca.

Peste cateva ore, cand rasarea soarele, marea se linistise. Delfinii conduceau alte barci nicaieri, in timp ce noi incercam sa prindem putinul vant ramas, ca sa ne intoarcem acasa. Linistea de acolo nu cred ca o pot regasi nicaieri altundeva. Fluturatul usor al velelor, sunetul apei. Am crezut dintotdeauna ca stiu sunetul linistii, doar atunci l-am descoperit.

Au fost cateva momente in care am simtit cu adevarat ca nu conteaza nimic. In nici un caz nu conteaza ce a fost, poate doar ce urmeaza.

Urme de fericire.


Stare de fapt

Halucinant, ideea din spatele acestei insemnari mi-a venit intr-un vis. Un pom, infrunzit, cu un mar. Un singur mar, prea mare pentru a putea fi sustinut de ramurile pomului. Care a inceput sa cada. Cu incetinitorul. Si n-a mai ajuns niciodata jos, inexplicabil.Si m-am trezit gandindu-ma, Dumnezeule!, totul e in miscare, mereu, totul se schimba, nu exista nimic sigur, nici o certitudine, nici o "Stare de fapt". Privind o "stare de fapt", privim un mar in cadere libera, blocand undeva timpul. Si marul sta suspendat, la o distanta nedefinita. Relevant? 

Descriem  o "stare de fapt". Aratam si explicam "cum stau lucrurile".

Totusi realizez (si poate e o lectie pe care trebuia s-o invat mai demult) ca lucrurile nu "stau", niciodata. O "stare de fapt" e irelevanta.

Ar trebui sa descriem mereu ce se intampla, nu cum stau lucrurile acum. Ce ar putea sa se intample. Ce ar trebui sa se intample. Cum ar trebui.

Si cel mai important (si poate asta am vut sa-mi spun cu visul) e ca starea de fapt nu conteaza. Prezentul e complet lipsit de importanta. Pentru ca e doar un moment in timp, o clipa. Dintr-o atat de vasta miscare.