23 septembrie 2006

Oameni si zgomot

Multa vreme am crezut ca eu sunt bolnav de nervi, si nu suport galagia. Ca e normal sa fie mereu galagie in jur, si ca eu sunt cel vinovat ca nu o suport. Ma enervez groaznic cand in jurul meu se aud tot felul de zgomote, dar mai ales cand lumea vorbeste tare. Asta ma scoate cu adevarat din sarite. Oamenii care nu pot vorbi decat in strigate. Si da, okay, sunt pregatit sa suport chestia asta cand vorbesc cu batranii. E de inteles sa strigi langa cineva care nu aude.

Intre timp mi-am dat seama ca nu e chiar asa. Nu sunt bolnav de nervi( aici .. poate ar mai fi de spus cate ceva :) ). E normal sa te enervezi cand cineva sta langa tine la 30 centimetri si vorbeste strigand la tine. O astfel de conversatie numai normala nu e. Probabil exista si un raspuns al organismului, "strigat inseamna cearta, deci ne certam, deci trebuie eliberate substanta cutare cutare". Si uite asa ma trezesc nervos si nu stiu de ce.

Si "acea" categorie de oameni, care striga mereu. Ei prefera sa stea mai departe, daca se poate chiar si in alta camera, si sa strige. Dar nu, nu e nici o problema daca suntem in aceeasi camera. Oricum strigam. Ei sunt oamenii care traiesc intr-un zgomot continuu, indiferent de sursa, indiferent daca zgomotul exista sau daca il provoaca chiar ei. Oamenii care ... dau televizorul la maxim la stiri, care vorbesc la maxim, care trantesc vasele cand le spala, care trezesc toata casa cand se trezesc ei, care deranjeaza o sala intreaga de cinema cand desfac un ambalaj de bomboana si nu isi dau seama nici un moment de nici unul din lucrurile astea.

Si mai sunt oameni ca mine. Oamenii ca mine fug de oamenii ca mai sus. Cand oamenii ca mine sunt siliti de imprejurari sa stea intre oameni "zgomot" , oamenii ca mine cedeaza nervos. Se bucura ca pot pune castile, deschide calculatorul si asculta muzica la maxim. Ofteaza privind spre iconita de baterie descarcata de la calclator si cauta disperati o priza.

De ce tipi?

Nu tip, asa vorbesc eu !

12 septembrie 2006

anger management

dimineata am stat 20 minute in intersectie. Nu in masina, am asteptat in intersectie. Dupa ce am trecut de momentul critic in care claCSoanele ma scoteau din minti, am avut un sentiment de .. mila. Am inteles intr-un singur moment ce n-am inteles in 6 ani de cand am carnet, si ce nu vor intelege multi probabil niciodata. NU E VINA LUI! Nu semafoarele sunt de vina, soferii nu sunt prosti sau incurcalume ( :) ) sau nesimtiti. Sunt pur si simplu prea multe masini, pentru intersectia respectiva. Fara sa mai socotim tramvaiul. Faci la stanga, deci dai prioritate la cei din fata. Din fata vin 174 de masini, in 30 secunte de verde. La stanga mai fac alte 99 de masini, in afara de tine. Prioritatea e sfanta, ca nu te lasa nimeni. Se mai strecoara cate unul, maxim 2. Pana dai tu prioritate la toti, s-a terminat de mult verdele, si esti pe rosu, in mijlocul intersectiei. Acum vin din stanga si din dreapta, toata lumea claCSoneaza. ClaCSOnezi si tu. Te injura si ii injuri si tu ca doar nu e vina ta ca semaforul e prost sau ca BOUL ALA care era in fata ta nu s-a miscat mai repede. Ia uite-l si pe asta imi face semn sa trec. Unde sa trec MA BOULE [... ...] nu vezi ca-i ASTA in fata mea, UNDE sa ma bag [... ...]. Ia uite-o. MISCA [..] ODATA [...] VACA [...]. ClaCSon cat cuprinde.

Revin..

11 septembrie 2006

trading money for health

inspirat de aici ...

(Daca vrei sa citesti... e lung. E filosofia chibritului. Si e si personal spre sfarsit. E scris pentru mine. Nu cred ca merita efortul... )

Ca tema pentru acasa, am sa caut cartea de N. Hill unde am citit fraza "Trading Health for Money and then trading back Money for Health".

Sincronicitati sau coincidente, am auzit in ultimele trei zile de foarte multe ori discutii pe tema asta, a muncii duse pana la extrem, 18 ore pe zi. Neaparat necesar, sa spun si eu ceva pe tema :).

"Daca as putea munci 18 ore pe zi... nu, daca as putea munci 24 de ore pe zi, as face-o. 7 zile pe saptamana. Si la 40 de ani cand am adunat destui bani as face inconjurul lumii si mi-as cumpara case si masini si vapoare."

Si cunosc oameni care nu s-ar opri, si chiar nu se opresc, nici duminica. Problema nu se pune totusi asa. Problema se pune sa muncesti atat timp cat poti sa o faci FARA sa-ti afecteze sanatatea. Problema se pune sa muncesti atat timp cat esti productiv, si cat CASTIGI cu adevarat ceva. Greseala pe care o fac majoritatea oamenilor este ca nu se trec niciodata pe EI INSISI in ecuatia profitului ( profit = venituri - cheltuieli). Cheltuieli , Costuri. Sigur, cheltuielile sunt de multe feluri, si majoritatea FINANCIARE. Dar sanatatea ( fizica si mentala), familia, amintirile, sentimentele, TREBUIE trecute si ele in ecuatie.

Daca la sfarsitul celor 24 de ore ai castigat o gramada de bani, dar n-ai un prieten, nu ai zambit macar odata, familia(daca o mai ai) te priveste ca pe un strain, tremuri de nervi si te doare spatele si te ustura ochii... unde e castigul?

Ii dispretuiesc pe cei care stau degeaba toata ziua sau care muncesc de la 9 la 5 "de nevoie", ca sa-si plateasca facturile. Pe cei care merg "la servici" si urasc munca pe care o fac.
Ii dispretuiesc pe cei care "isi iubesc munca" si muncesc 18 ore pe zi si isi iau "teme pentru acasa". Pe cei care nu gandesc sau nu vorbesc decat "servici"("job").

Multi dintre noi traiesc cu impresia ca sunt "valori nedescoperite" care merg zi de zi la servici si fac o munca sub valoarea lor adevarata. Ca "ar putea mai mult dar..". Si aici incep o gramada de "dar ..". "Tinerii nu pot face nimic in ziua de azi..." "Iti trebuie bani ca sa .." "Eu am talent dar se cauta altceva.." "Seful meu e un idiot si nu vrea sa ma promoveze.." etc etc. Oameni care au mereu impresia ca ar putea fi mai buni ca altii, dar nu "au conditii". Ok, INCEARCA!!! Da-ti demisia si fa ce ai tu impresia ca ar trebui sa faci defapt. Fa tot ce poti. Si daca dupa o luna, doua , trei, vezi ca ai gresit si ca de fapt NU POTI, scoate-ti chestia asta din minte si angajeaza-te inapoi. Nu ai sa mai regreti niciodata ca "ai fi putut face ...". Ai incercat. GATA. Inapoi la servici de la 9 la 5, apoi o bere, un meci de fotbal sau o telenovela. POTI ?

Altii se trezesc dimineata si muncesc 18 ore. Ajung "acasa", singuri chiar daca traiesc cu cineva, adorm 3 ore si o iau de la capat. La o bere (rar, pentru ca nu au timp de asa ceva) se plang ca nu le ajunge timpul, povestesc la toti in jur proiectele lor, se enerveaza cand cei din jur le spun sa o ia mai incet, au impresia ca numai asa poti face "ceva". Numai daca muncesti non-stop poti ajunge "cineva" poti realiza "ceva". Muncesti 10-20 ani "la maxim" si apoi te bucuri de ce ai realizat. Mai grav e ca sunt unii care fac asta nu pentru ei, ci pentru "patron". OMULE, daca e nevoie sa muncesti 18 ore pe zi ca sa realizezi ceva, STOP. N-ai sa realizezi nimic. Ai sa ai bani, sigur, dar RESTUL?

Ca sa fiu sincer cu mine spun ca sunt intr-o perioada in care as vrea sa muncesc 24 de ore pe zi. De ce ? Pentru ca atunci cand ma opresc, nu vad nimic frumos in jurul meu. Nu ma regasesc in nimic altceva decat in ceea ce fac. Nu vreau sa ma uit la TV, nu vreau sa ma distrez si nici sa ma "relaxez". Vreau masina mai buna, vreau casa, vreau concedii in zanzibar(your passport to paradise). Imi pare rau pentru timpul pe care l-am pierdut pana acum si n-am castigat destul ca sa am toate astea. Ma gandesc mereu cum sa fac si ce sa fac ca sa castig destul. Timpul trece si eu tot nu fac nimic. In ritmul asta nu realizez nimic, daca as avea mai multi bani as incepe o afacere, daca as avea o idee, doar o idee imi trebuie... E clar, sunt un ratat. Am 25 de ani si uite, n-am masina, nu pot sa ma duc in concediu, sunt pierdut. N-am sa adun niciodata destui bani incat sa-mi cumpar sau construiesc casa pe care mi-o doresc. N-am nici o sansa. Sunt un ratat. E clar, singura sansa e sa muncesc mai mult. Am un serviciu la care stau 11 ore. Hmm poate ar trebui sa mai gasesc ceva. De ce sa merg acasa si sa ma uit la TV? Nu mai bine mai muncesc ceva si CASTIG MAI MULT ? POATE ASA Imi cumpar masina !

Ca sa fiu sincer cu mine, sunt un idiot.

Ce a fost a fost, iar ziua de maine vine dupa AZI. Daca AZI ma gandesc la ce am sa fac maine, AZI e o zi pierduta.
Si uite azi nu m-am mai trezit un ratat. Vreau masina, si am sa fac AZI tot ce pot pentru asta, fara sa ma gandesc ce voi face maine, si fara sa ma gandesc ca nu pot. Am sa muncesc 18 ore azi numai daca nu am sa fiu obosit. Nu am sa mai beau si a treia cafea doar pentru ca "daca adorm acum, raman in urma".

Stai putin. Am 25 de ani. Am avut si am firma(muncesc doar pentru mine). Si servici(muncesc si pentru altii). si bani (chiar daca nu cat as vrea) Masina. Ok, in zanzibar n-am fost niciodata. Ma repet, dar .. ca sa fiu sincer sunt un idiot. Cand am ajuns sa fiu asa de pesimist?

Viata incepe si se termina AZI. Nu vreau sa muncesc 18 ore. Nu mai imi raman decat 6.

06 septembrie 2006

ca o continuare la postul de ieri (recitind imi dau seama cat de suparat eram (frustrat ?))...

acum ar trebui sa scriu de ce am plecat de "acasa" si nu am ramas acolo, daca era asa de frumos (cum m-a si intrebat cineva)(cool site:)) .
Dupa cum am si spus am plecat pentru ca aici sunt librarii in care gasesc si altfel de carti decat "cum sa slabesti in 10 zile" sau manuale scolare, am plecat pentru ca aici exista teatre si parcuri si cluburi etc etc

Si ar trebui sa spun si de ce NU mi-ar place sa stau "acasa". Adevarul e ca mi-ar place sa stau acasa, dar la 40 de ani , nu acum. Cand am sa vreau cu adevarat liniste sau cand voi reusi sa-mi separ complet veniturile de munca.

Dar ,
vreau sa merg mai departe pe ideea de ieri. Nu am foarte mult de cand sunt "zi de zi" in bucuresti. 7 luni. Si probabil am sa mai stau mult. Si e un oras frumos, imi place, dar e pacat ca prea putini dintre "bucuresteni" tin la el. Nu vreau sa fac prea multa filosofie, dar e o stare generala. Toata lumea din jur se minuneaza cat de civilizati sunt germanii sau ce curatenie e in Austria pe strada. Ei sunt oameni "civilizati", au gena asta a "civilizatiei" pe care noi nu o avem.

Eu nu cred nici o secunda in chestia asta. Sunt convins ca e foarte curat, si sunt convins ca sunt foarte civilizati. Dar nu e o gena. Este un respect al oamenilor pentru ei insisi, un automatism si amenzi multe si mari. Cand la noi politistii vor amenda pe cei care arunca ambalaje pe strada cu de la 5 milioane in sus, si sa fii nevoit sa platesti, ca altfel se cumuleaza la amenzi pana iti ia masina din fata blocului, sunt sigur ca nu o sa mai fie atat de multe ambalaje pe strada.

La noi exista munca in folosul comunitatii atat ca pedeapsa(amenda) cat si ca metoda de a castiga ajutor social. Eu am asistat la demonstratii facute de .. minoritari.. in care ei cereau ajutorul social de pomana , el are 7 copii acasa, ce , el are timp sa mature pe strada? Si li se da.

Eu cred ca suntem la fel de civilizati ca si nemtii, dar nu avem amenzi destul de mari , si nici salarii destul de mari in politie. Stiu, politistii fac abuzuri, noi nu vrem un stat militar, jos ceausescu. Intr-un stat civilizat politia nu ar trebui sa existe, noi avem nevoie de ea ca de aer.

Am o nelamurire de muuult cu CFR-ul. Nimeni n-a reusit sa ma lamureasca. Poate de acum inainte. La cefere se "face blatul" sau, marog, "se merge cu nasu' " in stil mare. Sa-mi spuna si mie cineva.. cefere-ul castiga ceva din treaba asta si nu-mi dau eu seama ? Sau de ce se perpetueaza chestia asta ? In zona la mine s-au anulat trenuri de navetisti care erau pline pentru ca mergeau in pierdere. Un tren plin, in care nimeni nu cumpara bilet. Si apoi navetistii au facut "miting" la gara, "ca domne' de ce au scos trenu' ! el n-are bani de dubita(microbuz, adica), sa bage trenu'!"
Eu la cefere as pune amenda 10 milioane, si nasului bonus 5 milioane din fiecare amenda. Sa vad, cui ii mai convine sa mearga fara bilet. Si nici nasului nu-i mai convine sa ia 50 de mii spaga de la blatisti, ca ia 5 milioane daca-l amendeaza. Bine, in conditiile astea cred ca nasii ar trebui sa fie insotiti de trupe SWAT. Sau DIAS, sau cum se cheama la noi.

Adevarata problema la noi e ca inca lumea asteapta sa "faca statu' ". Statu e de vina ca suntem saraci, "astia e toti niste hoti, domne' ". Inteleg pentru cei de 60 de ani, sa astepte de la stat. Taicamiu' e nascut in 44. Pentru el totul era si este in continuare "statul". Cei mai batrani ca el se intreaba "de ce nu-i pedepseste nimeni domne' ?". Lor le e greu si n-o sa mai aiba timp sa inteleaga ca nu mai e nimeni acolo sus sa pazeasca, s-a terminat cu "reclamatiile la CC", "ilicitu' " si alte organizatii "de stat". Grav este in schimb ca nici cei tineri, de varsta mea nu inteleg. Nu te ajuta nimeni, ideea e sa faci singur. E greu, normal ca e greu. Altii in schimb o fac si poate oricine. Sigur, unii mai greu, altii mai cu pile mai cu spagi, dar se poate.
Pesimistii de 25 de ani care iau bani de la tata, stau cu berea in fata si critica "sistemu' corupt" sunt cei care fac ca romania si bucurestiul sa fie "necivilizate".

In cercul meu de prieteni (si in multe altele, sunt sigur) toata lumea rade de americani. Niste idioti fara scoala, fara istorie, fara traditii , etc. Americanii sunt un exemplu de capitalism pentru ca stiu sa traiasca viata pe care o au. De aia americanii au bani si nu au cultura. De aia eu lucrez pentru ei si nu ei pentru mine. Daca maine s-ar da planeta peste cap si ai putea cumpara paine recitand o strofa din Luceafarul, sunt sigur ca americanii ar fi primii care ar umple casa de volume din Eminescu. Romanii la 100 ani dupa asta ar mai spune inca "domne' pai pe cand americanii invatau Eminescu noi tineam piept turcilor, de aia suntem asa de ramasi in urma" sau alta scuza de genul...

off de ce m-am ambalat asa ? acum e clar ca o sa ma injure cineva.. ieri am scapat usor...

05 septembrie 2006

o idee

... pentru bucuresteni
(sau pledoarie pentru orasele mici , de "provincie")

doua zile intr-un oras mic de provincie. Am fost Acasa, in orasul meu de zeci de mii de locuitori. Nu de sute de mii , nici de milioane. De zeci. Nu e un sat, nu se cunoaste toata lumea cu toata lumea, dar e pe aproape.
Nu e nevoie de transport in comun, pentru ca oricum ajungi oriunde in 20 de minute. Deci nu te calca nimeni in picioare in tramvai, nu te inghesuie si nu esti nevoit sa mirosi nici un nespalat. La volan, nu e nevoie sa te feresti de nici un idiot care vrea neaparat sa depaseasca ACUM. Nu te claxoneaza nimeni si nu te injura daca mergi cu viteza legala. Daca totusi vrei tu sa mergi mai repede si sa depasesti, nu te blocheaza nimeni numai asa, "de'a naibii".

Poti sa traversezi linistit la trecere, pe verdele de la semafor. Poti sa mergi pe strada mai incet, nu te ia nimeni inainte. Nu trebuie sa fii speriat de grupuri diverse de minoritari ( ca sa fiu f f indulgent). Nu te scarbeste constant prostia pe care o auzi in strigatele celor de pe strada.

Poti respira si altceva decat esapament, anume AER. (Pentru bucuresteni, aer "e atunci cand" esti la munte, si nu ai facut inca focul si micii.) Nu auzi in mod constant claCSoane sau manele. Daca esti atent AUZI vrabii !! (Pentru bucuresteni, vrabiile sunt acele animale de culoare cenusie care mananca resturile de la covrigi, in statiile de tramvai. Si zboara cand vrei sa o sutezi ca pe o minge de fotbal.) (o alta paranteza, pentru bucuresteni. Animal nu "este atunci cand" este unul care vorbeste prostii sau iti ia locul in tramvai. Animal este acel lucru care se misca, uneori scoate sunete, si nu este facut de om. Mai clar... ca un caine .. asa. Sau ca o pisica. Si ma simt nevoit sa repet. Nu este facut ca sa-l sutezi ca pe o minge de fotbal. )

Ce-ar mai fi ? Pai .. Nu vrea toata lumea sa te fure sau sa te pacaleasca cu orice pret, oamenii nu vor neaparat sa ajunga acasa ca sa "scape de stress " in fata la teve si sa se "relaxeze" cu stirile sportive.

Acasa pot sa ies in balcon si sa ma uit departe, la dealuri. Da , stau la bloc, in centrul orasului, si de pe balcon vad depaarte la un kilometru sau mai mult, dealuri si padure. In Bucuresti nu vad de nicaieri mai departe de 100 de metri. Acasa, in balcon, nu aud la orice ora doi vecini certandu-se de la locul de parcare, si nu zboara gunoaiele de la vecinii de sus.

Acasa ies la o terasa sa beau (suc) si sa povestim si nu vin cersetori din 10 in 10 secunde.

Hmm de ce am plecat ? pentru ca sunt salarii mici si nu ai unde sa cheltui 250 euro pe chirie, restul pe intretinere si transport (in comun sau benzina) si mancare. Sa mai incep cu mancarea? Sa mai spun ca mancare "nu este atunci cand" dai 10 lei pe big mac sau ca "salata" nu este o chestie de plastic cu ceva verde inauntru si multa maioneza?

Alta data ...

P.S. Pentru cei "care vrea" sa ma injure. Daca stiai ca vrabia e animal si nu se suteaza, nu ma refeream la tine. Daca te simti totusi jignit in continuare, pentru ca esti bucurestean si n-ai inteles ce-am vrut sa spun dar ti se pare ca am spus ceva de rau, poftim , injura-ma , sunt moldovean , si stim cu totii "moldovenii e prosti".

Si al doilea PS... imi convine ca sunt in Bucuresti, si ca am magazine de unde sa cumpar, teatre la care sa merg, librarii, cinematografe, terenuri de tenis, terase, baruri cluburi etc etc . Dar parca ar putea fi totusi mai civilizat, mai curat, mai ... nu ?